Gezonde Voeding

Gezonde Voeding post thumbnail image

Niet alleen wat we op onze bord nemen is voeding….

Ayurvedische voeding is lacto-vegetarisch, gebruikt geen vlees, vis of eieren maar wel (gepasteuriseerde)melk en bepaalde verse melkproducten zoals room, yoghurt en panir (verse kaas).

Als wij Ayurvedisch koken dan koken we meestal volgens onze dosha’s, maar ook volgens het seizoen en verteerbaarheid van de voeding. Wij koken niet alleen voor onze smaakpapillen maar vooral volgens wat gezond voor ons is, zo zijn we dus bewust met onze gezondheid bezig en met een gezonde omgeving…

Ama en Agni:

Agni betekent vuur. Het is niet alleen de naam van het spijsverteringsvuur in het lichaam. Agni zorgt ervoor dat elementen en energieën vrijkomen en ook verdeelt en getransporteerd worden tot de plaats waar ze noodzakelijk zijn.

Ama kan je omschrijven als de accumulatie van alle toxines, onverteerde voedsel en afval-materialen: zowel de eigen (stoelgang, urine) als de exogene (van buiten uit) in het lichaam.

Om ervoor te zorgen dat Ama het lichaam verlaat moet er voldoende Agni aanwezig zijn.

Ook de “psychologische” Ama (negatieve emoties en gedachten) wordt door geestelijke Agni aangepakt

Spijsvertering:

Voor opname van nutriënten is goede biotica van de darmstelsel cruciaal. Een slechte vertering resulteert in onvoldoende opname van voedingsstoffen. Opgebouwde tekorten kunnen niet meer rechtgezet worden alleen met voeding. Zolang mensen mineralen en vitaminen tekort hebben kan Ayurveda niets doen. Voedingssupplementen zijn noodzakelijk ook voor preventie en vooral bij genezen van ziektes, en een goede spijsvertering om de opname te garanderen.

Vezels zijn ook heel belangrijk voor een vlotte spijsvertering. Behalve dat fruit veel vitamines bevat, is het rijk aan vezels en vocht. Vezels vind je ook in groentes en granen. Met de juiste combinaties en bereidingswijze kan er voor een optimale darmwerking gezorgd worden.

Omdat in de ayurveda een goede spijsvertering – en dus ook een regelmatige, dagelijkse stoelgang – de basis vormt voor een goede gezondheid, ligt de norm hoger bij een dagelijkse gang naar de wc die veel gezondheidsproblemen én ongemakken kan voorkomen… Een goede voeding zorgt voor voldoende agni om ama uit het lichaam te verdrijven…

Juiste voeding en voedingscombinaties:

Niet, of zo min mogelijk bespoten planten behouden hun eigen verweringsstoffen dat resulteert in een betere kwaliteit. Bespoten planten maken die stoffen niet, of niet voldoende aan. Maar juist die stoffen hebben wij ook nodig in onze voeding.

Volgens de Ayurveda verstoren ook bepaalde voedingscombinaties de normale werking van het maagvuur. Verschillende productgroepen (zuivel, koolhydraten, proteïnen, fruit) hebben een uiteenlopende tijd nodig om te verteren en botsen met elkaar als ze zich samen in de maag bevinden. Daarnaast kan voeding een verhittende of verkoelende werking hebben op het maag-darmstelsel waardoor niet alles goed samengaat.

Veel maag- en darmproblemen, zoals een opgeblazen gevoel na de maaltijd, gasvorming, indigestie, maagpijn, beginnen met slechte voedingscombinaties. Of je voelt je simpelweg moe en lusteloos na een maaltijd omdat je maag een zware klus heeft je laatste maaltijd te verteren. Ten slotte kunnen onjuiste voedselcombinaties op termijn toxische resten (ama) veroorzaken in het maag- darmkanaal die de oorzaak zijn van de meeste kwalen.

Het gebruik van kruiden en specerijen helpen het spijsverteringsproces en maken bepaalde combinaties weer beter verteerbaar. Door het bereiden van eten door ze samen te koken of te bakken, worden verschillende productgroepen eveneens makkelijker te verwerken voor de spijsvertering.